Äppelgelé

Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Äppelgelé

6 ingredienser

30 m

Ta vara på äppelskörden och gör din egen äppelgelé! Perfekt tillbehör till både mat och fika.

Ingredienser

portioner sats
  • 2 kg äpple (musten)
  • 5 msk äppelcider
  • 9 dl strösocker
  • 0,5 citron, skal
  • 2 kanelstänger
  • 15 g pektin

Gör så här

  1. Kärna ut äpplena och klyfta dem, men behåll skalet på. Koka upp vatten med äppelcider, 1 dl av sockret och citron.
  2. Koka äppelklyftorna tills de är mjuka i ca 15-30 minuter. Häll i silduk tills all saft har runnit av ordentligt.
  3. Koka upp saften i 5 minuter. Tillsätt resterande socker (8 dl), kanelstänger och pektin och rör om. Koka upp i ca 10 minuter.
  4. Testa om gelén är tillräckligt tjock genom att droppa några droppar på ett kylt fat. Om den är för rinnig är det bara att koka vidare och testa igen.
  5. Skumma gelén och fyll steriliserade glasburkar till toppen.
  6. Förvara i burk och ta fram till kalkonen i jul eller till kycklingrätter.