Äppel Crinklecake

Äppel Crinklecake
Foto: TV4
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Äppel Crinklecake

14 ingredienser

40 m

Har du inte testat crinklecake än så är det dags nu! Perfekt att njuta av i veckan.

Ingredienser

portioner
  • smör (till formen)
  • 1 förp filodeg
  • 100 g smör
  • 4 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Äggstanning

  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g mandelmassa
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 dl strösocker

Servering

  • 1 dl blandade nötter (t.ex. pistasch och valnötter)
  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsfast form som är ca 30x25 cm.
  3. Lägg filodegen på en arbetsbänk.
  4. Smält smöret.
  5. Pensla arken ett och ett med smör och vecka ihop papperet. Lägg det i formen och fortsätt tills formen är fylld.
  6. Kärna ur och skiva äpplena.
  7. Blanda kanel och socker. Vänd äppelskivorna i bladningen och stick ner äppelskivor med jämna mellanrum i filodegen.
  8. Sätt in formen i ugnen i 15-20 minuter tills degen börjar få en gyllenbrun färg.
  9. Ta ut formen och blanda ihop äggstanningen.

Äggstanning

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och vispgrädde.
  2. Riv mandelmassan och blanda ner den och kanelen.
  3. Häll äggstanningen över filodegen och grädda i ytterligare ca 25 minuter tills äggstanningen satt sig.

Servering

  1. Ta ut och strö över nötterna. Servera gärna med vaniljglass.