Glutenfri och laktosfri kalastårta

Glutenfri och laktosfri tårta
Foto: Joel Wåreus

Glutenfri och laktosfri kalastårta

Av: Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg

Från: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg

8 ingredienser

En tårta med knäckbottnar som förgyller det bästa kalas för både barn och vuxna! Helt utan: gluten • laktos • mjölk • vete • ägg.

Det finns mjölkfri glass som är baserad på havre eller soja. Frukt och bär väljs efter säsong och vad man tål. Vi använde jordgubbar och kiwi, men banan, blåbär, hallon, björnbär osv. går också fint att använda.

Ingredienser

  • 1 dl flytande eller 100 g fast mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl majsstärkelse
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 l mjölkfri sojavaniljglass
  • ca 1 l blandade bär och frukt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda matfett, majsstärkelse, socker, vaniljsocker och bakpulver till en jämn deg.
  3. Dela den i tre delar.
  4. Lägg en tredjedel av degen i en form med löstagbar botten ca 22 cm i diameter. Formen behöver inte smörjas.
  5. Platta ut degen lite och grädda i ca 7-8 minuter.
  6. Låt svalna lite.
  7. Stjälp upp botten och grädda de två andra delarna på samma sätt.
  8. Varva knäckbottnar, glass, bär och frukt på ett rejält fat och servera genast!