Gunillas finfina fisk

Gunillas finfina fisk
Foto: TV4

Gunillas finfina fisk

Av: Annika - Kungsbacka

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

45 min

Laxfyllda rödtungsrullader på spegel av chablissås, serveras med halländsk färsk dillpotatis, smörslungad sparris och morot.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Fiskrullader

  • 8 rödtungafiléer [ca 60 gram/filé]
  • 300 g kallrökt lax
  • 1 l vatten
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 10 cm purjolök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 citron, pressad
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 msk smör
  • färsk potatis till servering
  • 1 knippe dill, till kokning av potatis
  • 1 knippe sparris, till servering
  • Morötter, till servering
  • dill, till garnering
  • 1 citron, till garnering

Chablissås

  • 4 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 1 rotselleri
  • 2 fiskbuljongtärningar, i 3 dl vatten
  • 3 dl vitt vin, chablis
  • 7 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • Maizena

Gör så här

Fiskrullader

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Om rödtungan är alltför bred så dela den på mitten, på längden.
  2. Lägg den kallrökta laxen i tunna skivor längsmed hela rödtungan och rulla den till rullader. Salta och peppra och fäst ihop rullen med en tandpetare. Lägg dem i en smord ugnsäker form.
  3. Koka upp vatten, fiskbuljong, vin, purjolök, pressad citron och vitpeppar.
  4. Häll det kokande vattnet över fisken i formen och täck formen med folie, sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Ta upp 2st rullader per person och lägg på tallrik tillsammans med sås, potatis, sparris och morot. Toppa med en rejäl dillkvist och citronklyfta.

Chablissås

  1. Skala schalottenlök, palsternacka och rotselleri. Hacka allt i mindre bitar. Koka upp de hackade rotfrukterna tillsammans med vattnet, vinet och buljongtärning, cirka 20 minuter.
  2. Häll därefter på vispgrädde och låt koka ytterligare 10 minuter. Red av med maizena och smaka av med salt, peppar och eventuellt ytterligare fiskbuljong.
  3. Sila bort rotfrukterna och häll upp såsen bredvid fisken på varje tallrik.