Fantastiskt förättsbröd

Fantastiskt förättsbröd
Foto: Tv4

Fantastiskt förättsbröd

Av: Anneli Lindberg

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

2h

Ett fantastiskt bröd som passar vid alla tillfällen. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 förp jäst
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl timjan, finhackad
  • 0,5 dl rosmarin, finhackad
  • 100 g soltorkade tomater, finhackade
  • 5 dl vatten
  • 1 dl standardmjölk
  • 5 dl havregryn
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk solrosolja
  • 1 msk flingsalt
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt honung, salt, timjan, rosmarin och soltorkade tomater.
  2. Blanda mjölk och vatten. Värm fingervarmt, ca 37 grader. Häll i blandningen i bunkern. Rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt mjöl och havregryn. Rör snabbt ihop den lösa degen.
  4. Låt degen jäsa under duk i ca 1.5 timme.
  5. Olja en plåt med solrosolja. Töm försiktigt upp degen så att jästbubblorna blir kvar.
  6. OBS! Tryck inte ut degen på plåten. Pensla degen försiktigt med olivolja. Strö flingsalt över brödet. Klipp över timjan och rosmarin över brödet.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter i 225 grader.