Barrys cheesecake


8

En fantastisk cheesecake! Den är dryg och räcker till minst 8-10 personer. Serveras med ljuvlig citronsås och frukt.

  • 10 st digestivekex
  • 100 g smält smör
  • 400 g Philadelphiaost
  • 3 st medelstora ägg
  • 1.5 dl socker
  • 4 dl crème fraiche (ej lätt)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl siktat florsocker
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 0.75 dl vatten
  • 1 st äggula
  • 1 tsk majsenamjöl
  • 1.5 dl socker
  • 1 msk smör
  1. Smula sönder kexen och blanda med smält smör (för hand eller i matberedare). Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar botten.
  2. Grädda botten i 5-10 minuter i 200° ugnsvärme med en bit folie under bakformen (den kan läcka). Ställ åt sidan.
  3. Mosa omsorgsfullt philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i food processor. Blanda ner äggen och sockret och mixa allt till en röra. Fördela över kexbottnen.
  4. Grädda i 180° ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kakan kallna.
  5. Blanda till översta lagret en röra av crème fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180° ugnsvärme i 6–7 minuter, så att ytan stelnar något lite. Låt kakan kallna.
  6. Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.
  7. Sjud upp allt försiktigt, låt det inte koka i vanlig mening, och rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.
  8. Servera kakan (på portionstallrikar) i bitar, skeda lite av såsen runt om och garnera fint med frukt och bär och kanske några blad citronmeliss.

Annons:

Liknande recept

Läcker cheesecake i fruktsällskap

av Kristian - Karlskrona
  •  14 ingr

She's on top

av Lina - Gotland
  •  23 ingr

Ombyggd cassoulet

av GI Viktkoll
  •  14 ingr
  •  8 ingr
  •  5 ingr

Cheescake med kallrökt lax

av Simona - Göteborg
  •  30 min + 2 h
  •  12 ingr

Kristins cheesecake

av Kristin Kaspersen
  •  5 h 30 min
  •  9 ingr