Ångkokt kurdiskt ris

koket.se
Aprikosgryta

Ångkokt kurdiskt ris

5 ingredienser

1 h

Det här goda ångkokta riset kallas Birînc och är en klassisk kurdisk rätt.

Se Laven Mokri laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 5 dl basmatiris
  • 3 l vatten
  • 1 msk salt
  • ca 2 dl rapsolja
  • ev 1 libabröd

Gör så här

  1. Skölj riset rent och blötlägg det i rikligt med vatten i minst 30 minuter.
  2. Koka upp 3 liter vatten i en kastrull tillsammans med salt.
  3. Häll av vattnet som riset varit blötlagt i och häll ner riset i kastrullen med det kokande vattnet.
  4. Koka riset i ca 5 minuter. Det ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna i mitten.
  5. Häll av riset i ett durkslag när det har kokat klart.
  6. Hetta upp 1,5 deciliter olja i en liten kastrull, ha koll hela tiden så att den inte blir för varm och börjar ryka.
  7. Skölj ur riskastrullen och torka den torr, ställ tillbaka på hällen på högsta värme. Häll 2 matskedar olja i botten och häll över riset.
  8. Forma riset till en kulle, gör 5-6 lufthål med handtaget till en slev och ringla över den upphettade oljan. Lägg på ett lock klätt i en kökshandduk.
  9. Låt stå på högsta värme i 1 minut, sänk sedan värmen till medel och låt riset ångas i 25-30 minuter.
  10. Lägg upp riset på ett serveringsfat när det är klart.
  11. Servera med valfritt tillbehör och garnera som du själv önskar. Mandlar, russin och saffran är gott att blanda i.