Blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Blomkålsgratäng

11 ingredienser

Gratäng är något av det billigaste och faktiskt godaste man kan ägna sig åt en vanlig torsdag. Eller ja, kanske varken det billigaste eller godaste när jag tänker efter, men dyrt är det inte, och gott är det! /Emma Hamberg

Serveras med en god skinka och en feting till sallad.

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg.

Ingredienser

  • 1 blomkål, i mindre bitar
  • 2 broccoli, i mindre bitar
  • 4-5 skivor rökt skinka

Béchamelsås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 2-3 dl parmesanost, finriven
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • muskot
  • strösocker

Gör så här

  1. Förkoka blomkålen lite snabbt, men max 5 minuter, annars blir den bara skolmatsgeggig och det vill vi icke!
  2. Under tiden vispar du ihop bechan (och orkar du inte göra egen becha, kan du köpa 3 paket ostsås, riva i lite mer parmesan i den och vips hade du en god sås).
  3. Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet.
  4. När mjöl och smör blivit slätt ihop vispar du ner mjölken pö om pö. Och nu menar jag vispa kompis! Inga klumpar tack!
  5. Smaka sedan av med kryddorna och låt det hela puttra ett litet tag.
  6. Ner med osten, rör om, fint!
  7. Lägg alla grönsakerna i en ugnsfast form, häll såsen över och ja, skjuts in i ugnen. 200 grader i kanske 15 minuter ungefär.
  8. Avnjutes med god skinka och en feting till sallad.
  9. GOTT!