Jonas mandelmusslor med clementincurd

Jonas mandelmusslor med clementincurd
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Jonas mandelmusslor med clementincurd

8 ingredienser

1h 40 min

För att göra dessa små godsaker måste man ha speciella formar, små runda eller ovala med veckad kant. Kolla i din mammas eller mormors baklådor, där brukar de hålla till. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också, för det är smidigt att ha när man skall baka mandelmusslor. /Anette Rosvall

Här hittar du Husmorsornas underbara

Clementincurd

som du ser på bilden.

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl fint strösocker
  • smör, smält till formarna
  • 45 veckade formar (runda eller ovala)

Serveras tex med

  • grädde, vispad
  • sylt, clementincurd eller färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skålla, skala och mal mandeln.
  3. Häll mandeln i en skål tillsammans med smöret, mjölet och sockret.
  4. Tag fram din elvisp och arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en smulig deg.
  5. Blanda ihop smulorna till en klump och lägg den lägg den att vila svalt i cirka 1 timme.
  6. Pensla under tiden formarna med smält smör.
  7. Rulla ut degen i längder.
  8. Dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
  9. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter, passa noga, vi vill inte att de skall bli brända bara gyllenfärgade.
  10. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
  11. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt, clementincurd eller färska bär.