Klassiska brända mandlar

Anette Rosvall och Emma Hamberg

Klassiska brända mandlar

6 ingredienser

En klassiker som är mycket lättare att göra än vad man tror - prova själv får du se. MUMS så gott det blir.

Gnid den lilla mandeln i hushållspapper, så att sockermassan senare ska fastna riktigt bra på den lille rackkaren. Gnid mandeln mellan dubbelvikt hushållspapper (alltså - för att sockermassan skall fastna på den).

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 3,5 dl strösocker
  • 100 g glykos
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker
  • röd hushållsfärg

Gör så här

  1. Häll ner socker, glykos, vaniljsocker och vatten i en kastrull och låt det puttra utan lock i kanske 15-20 minuter. Rör om då och då.
  2. Kolla om massan är klar. Det gör du genom att med blöta fingrar gnugga en droppe massa, om droppen trådar sig är massan klar!
  3. I med karamellfärg till just den röda ton som du gillar.
  4. Ner med din röda massa i en rostfri bunke.
  5. Rör om med en gaffel och ner med mandlarna när massan har börjat tjockna.
  6. När mandlarna är i, låter du massan stelna till ännu mer, när den är så pass stel så att du kan forma den är det dags!
  7. Täck mandlarna med massa, en och en och för hand.
  8. Lägg dem på ett smörpapper, där de kan få stelna i lugn och ro. Klart!