Rosépepparlax med grönt potatismos

Rosépepparlax med grönt potatismos
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Rosépepparlax med grönt potatismos

11 ingredienser

En riktigt god och enkel rosépepparlax, gör den du också. Känns lyxigt, färdigt på 20 minuter. /Emma Hamberg

5 msk litet blandat grönt, sånt som du har hemma, typ persilja, dill, gräslök, basilika, det går finfint med såna där små frysta paket.

Servera gärna med en redigt god tomat och löksallad, kanske med lite vitlök och en smarrig vinegrätt.

Ingredienser

  • 4 bitar lax
  • salt (efter smak)
  • rosépeppar, krossade
  • svartpepparkorn, krossade

Moset

  • 1 kg potatis, skalad och skuren i mindre bitar
  • 40 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 5 msk blandade örter
  • salt
  • strösocker
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Nu kör vi! Lägg laxbitarna på en plåt, gnid in dem i riktigt med peppar och salt, skjuts in i ugnen på 220 grader, då var vi av med dem.
  2. Potatisbitarna kokar du i rejält saltat vatten så länge, kanske 15 minuter.
  3. Under tiden som potatisen kokar och fisken bubblar gör du en redigt god tomat och löksallad, kanske med lite vitlök och smarrig vinegrätt.
  4. Värm upp mjölk och smör och kryddor.
  5. Sila av vattnet från potatisen, mosa potten med en stomp rejält och häll sedan över smörmjölken.
  6. Vispa med elvisp om du gillar lent mos, stompa med stompen om du är en älskare av grövre varianter.
  7. Ner med det gröna, rör några sista tag.
  8. Ut med laxen.
  9. Njut med salladen. Tjoho!