Foto: Kjell B Persson

Apple crumb pie


Äppelpaj med smultäcke. Efter en hel del experimenterande med smuldeg och äpplen kom Allysa fram till att det här receptet var det allra bästa. Recept från boken Magnolia Bakery.

Botten

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 100 g vegetabiliskt margarin
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 st äpplen, skalade och tunt skivade

Smuldeg

  • 5.25 dl vetemjöl
  • 3.5 dl farinsocker
  • 225 g smör, rumsvarmt
  1. Botten
    Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Häll mjölet i en skål och lägg i margarinet i små, små bitar.
  3. Nyp ihop till en smulig deg, häll över det iskalla vattnet och forma till en boll.
  4. Kavla ut degen så att den passar en ugnsfast pajform (cirka 23 cm i diameter) och se till att
    kanten går lite över formen så att den inte sjunker vid gräddning.
  5. Tryck gärna till lite med en gaffel så att du får ett snyggt mönster på kanten.
  6. Fyllning
    Blanda mjöl, socker och kanel, lägg äppelbitarna i blandningen och skaka försiktigt så att allt täcks väl. Lägg fyllningen i pajskalet.
  7. Blanda mjöl och farinsocker till smultäcket och nyp ihop det med smöret till en grov smuldeg.
  8. Strö över äpplena och grädda pajen i 10 minuter.
  9. Sänk ugnsvärmen till 190 grader och baka i ytterligare 25–35 minuter tills pajen är gyllene.
  10. Servera den varm eller ljummen med en klick vispad grädde.

Annons:

Liknande recept

Strawberry Cream Cheese Pie

av Anette Rosvall, Allysa Torey
  •  9 ingr

Äppelpaj

av Bengt Sjöström
  •  40 min
  •  7 ingr
  •  14 ingr

Crazy apple pie

av Victor - Stockholm
  •  35-40 minuter
  •  7 ingr

American apple pie

av Leila Lindholm
  •  1h 35 min
  •  15 ingr

Johans äppelpaj

av Johan Sörberg
  •  13 ingr

Lemon ice-box pie

av Allysa Torey, Anette Rosvall
  •  10 ingr

Äppelpaj

av Tommy Andersson
  •  10 ingr