Foto: Jenny Grimsgård

Smörgåstårta med laxrosor


4

Klassiskt recept på smörgåstårta med rökt lax, räkor och fyllning med hackade ägg och lättmajonnäs.

Smörgåstårta har fått en lite töntig stämpel, men är det coolaste som finns. Att blanda allt man har med majonnäs och lägga på bröd är ju helt wild and crazy. Anette och jag ÄLSKAR smörgåstårtor. Den här hittade hon i sin mormors Hemmets Journal, smörgåstårtornas mecka. Tårtan är smaskig som tusan – en riktig festtårta (och du, livet är en fest!). Bjud alla kompisar, grannar, hundar, katter, tanter och dagisbarn – alla älskar smörgåstårta. Och de som inte gör det får stanna hemma och ha tråkigt...

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  •   12 skivor vitt landgångsbröd utan kanter

Fyllning 1:

  •   1.5 dl lättmajonnäs
  •   2 dl lätt crème fraiche
  •   150 g rökt lax i tärningar
  •   150 g skalade räkor i fina bitar
  •   3 msk hackad dill

Fyllning 2:

  •   1 dl lättmajonnäs
  •   1 dl lätt crème fraiche
  •   1 burk tonfisk
  •   1 msk chilisås
  •   1 msk svensk senap
  •   1 msk hackad dill
  •   2 hårdkokta hackade ägg

Garnering:

  •   1 dl lättmajonnäs
  •   1 dl lätt crème fraiche
  •   ca 12 tunna skivor rökt lax
  • 400 g skalade räkor
  •   tunt skivad gurka
  •   citronskivor
  •   tomatskivor
  •   dillvippor
  •   ev. lite rom eller kaviar
  1. Rör ihop majonnäs och crème fraiche till fyllning 1.
  2. Rör ner lax och räkor och hackad dill.
  3. Rör ihop majonnäs och crème fraiche till fyllning 2.
  4. Låt tonfisken rinna av och mosa den lite. Rör ner den och chilisås, senap och hackad dill. Smaka av.
  5. Lägg ut tre brödskivor som botten. Fördela hälften av fyllning 1 över dem.
  6. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden och tryck till – lite som att bygga lego!
  7. Bred fyllning 2 över brödskivorna och strö över hackade ägg.
  8. Lägg på tre nya brödskivor på samma ledd som de första.
  9. Bred resten av fyllning 1 över och täck med de sista brödskivorna på andra ledden. Tryck till.
  10. Svep in tårtan i plastfolie och ställ den kallt några timmar, gärna över natten.
  11. Rör ihop majonnäs och crème fraiche till garneringen och bred över och runtom hela tårtan.
  12. Gör små laxrosor och garnera tårtan som på bilden eller efter din egen fantasi.

Annons:

Klassisk smörgåstårta

av Anette Rosvall
  •  30 min
  •  21 ingr
  •  17 ingr
  •  19 ingr
  •  28 ingr

Gunnars smörgåstårta

av Gunnar Sjödahl
  •  13 ingr

Italiensk smörgåstårta

av Inger Bjugård
  •  16 ingr
  •  18 ingr