Blåmusslor kokta i ale med persilja och grädde

Blåmusslor kokta i ale med persilja och grädde
Foto: TV4
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Blåmusslor kokta i ale med persilja och grädde

14 ingredienser

30 min

Gör något och lite extra till middag - bjud på musslor kokta i ale med persilja och grädde.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg musslor
  • 2 schalottenlökar, skurna
  • 1 morot, skivad
  • 1 stjälk stjälkselleri, skivad
  • 1 färsk vitlök (alt. 4 vitlöksklyftor)
  • olivolja, till stekning
  • 4 dl ale (öl)
  • 1 msk kycklingfond, på flaska
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe timjan
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt, nymalen peppar och citronjuice

Gör så här

  1. Skölj musslorna noga innan kokning och släng de som är trasiga.
  2. Släng även de musslor som är öppna och som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  3. Stek grönsakerna i lite olivolja i en stor kastrull.
  4. Häll i musslorna och rör runt.
  5. Tillsätt öl och koka upp därefter fond, lagerblad, timjan & vatten.
  6. Låt koka under lock i ca 5 minuter, häll av musslorna och spara spadet.
  7. Koka ner spadet i ca 5 minuter, tillsätt grädde och persilja, mixa med citron, salt och peppar.
  8. Servera dem i en större skål ihop med såsen.