Köttbullar med kantarellsås

Köttbullar med kantarellsås
Foto: Ps matsalar
André Wessman
André Wessman

Köttbullar med kantarellsås

17 ingredienser

Köttbullar som serveras med en god kantarellsås.

Smaka av såsen med 1 msk svartvinbärsgelé!

Ingredienser

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 2 msk schalottenlöksfond
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 ägg
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen

Sås

  • 200 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 2 msk Kantarellfond

Gör så här

Köttbullar

  1. Blötlägg och låt havregrynen svälla i vattnet cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda sedan köttfärs med övriga ingredienser.
  3. Blanda inte färsen för länge så den blir för trådig.
  4. Forma köttbullar och lägg dem på oljade tallrikar.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar.
  6. Stek klart i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter så att de blir genomstekta.

Sås

  1. Stek kantarellerna i torr pannan och tillsätt smör när svampen har släppt vätskan.
  2. När det fått fin färg pudra över lite vetemjöl och slå på kantarellfond och grädde.
  3. Låt koka upp och sjud såsen i cirka 5 minuter.
  4. Smaka av med svartpeppar och eventuellt en msk svartvinbärsgelé.