Impressionistiska skaldjur i Calvadossky

Impressionistiska skaldjur i Calvadossky
Foto: TV4

Impressionistiska skaldjur i Calvadossky

Av: Anders Vardam

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Calvadossky

  • 0,5 rödlök, hackad
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond (koncentrerad)
  • dl calvados
  • 1 krm svartpeppar, mald

Calvados crème

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk calvados

Avokado crème

  • 2 avokador, skalade mosade
  • 0,5 chilifrukt, finhackad (medelstark)

Skaldjurstallrik ”impressionistiska”

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 300 g färska räkor, skalade
  • 8 råa scampiräkor
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 krm svartpeppar

Garnering

  • 2 tomater, urtagna och klyftade som "båtar"
  • 0,5 gurka, stavar i 5 mm tjocklek

Gör så här

  1. Calvadossky: Svetta löken mjuk men ej så den tar färg, tillsätt vatten och kalvbuljongen. Låt det sjuda i ca 10 min på svag värme, tillsätt 1 msk calvados och grovkrossad svartpeppar. Sjud ytterligare ca, 5 min. Sila bort löken och tillsätt resten av calvadosen. Servera i små glas eller koppar.
  2. Calvados crème: Hårdvispa crème fraichen och tillsätt calvadosen samtidigt. Montera på skaldjurtallriken.
  3. Avokado crème: Skala och mosa avokadon, tillsätt några droppar citron så avokadon inte mörknar, blanda i den finhackade chilifrukten. Montera på skaldjurstallriken.
  4. Skaldjurstallriken: Droppa 1 msk citron över pilgrimsmusslorna, grilla eller stek dem hastigt ca, ½ min på varje sida gyllenbruna på hög värme. Montera på varm tallrik.
  5. ”Scampi” räkor med skal, stek dem svagt röda, ta av skalen, grilla eller stek dem ca, 1/2min på hög värme. Montera på varm tallrik.
  6. Skala räkorna, grilla eller stek dem på hög värme högst 10-15 sek. Montera på tallriken. Dekorera med fin hackad bladpersilja.
  7. Servera omgående med ett svalt gott vitt vin från Alsace, kallt vatten och en baguette som bryts vid bordet.