Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kokt rimmad oxbringa med pepparrot


2h 50 min4

Det tar tid att att laga klassisk mat, men det är värt varenda minut att vänta på.

Att montera betyder att man förhöjer smaken med grädde eller smör.

  • 600 g rimmad oxbringa
  • 1 st morot
  • 1 st lök
  • 6 st lagerblad
  • 10 st pepparkorn
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 1 st timjanskvist
  • 0.5 huvud vit- eller spetskål
  • 1 st morot
  • 200 g potatis
  • st purjolök
  •   pepparrot, riven
  •   salt
  •   peppar
  •   kruspersilja
  • 50 g smör
  1. Köttet kan förberedas dagen innan du har planerat att äta det.
  2. Lägg köttet i en rymlig gryta och fyll på vatten så att det täcker. Skala och dela morot och lök i grova bitar och lägg ner dem i grytan tillsammans med kryddorna.
  3. Koka upp och låt sjuda i 2-3 timmar. Köttet skall vara mycket mört (prova med en stekgaffel). Skumma koket hela tiden så blir buljongen klar.
  4. Lyft ur kött och grönsaker precis innan servering. Låt buljongen koka upp och krydda med salt och peppar. Montera med smör och strö över persilja och riven pepparrot.
  5. Skär resterande grönsaker i rätt grova bitar och koka dem i buljongen. Potatis och morot måste koka längst så lägg i dem först.
  6. Skiva köttet tunt och värm det i buljongen precis innan servering.

Annons:

Liknande recept

  •  11 ingr

Uppsalastuvning

av Pia Hansson
  •  17 ingr

Elins fläskfilé

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  14 ingr
  •  9 ingr
  •  9 ingr