Julskinka på vildsvin

Anders Levén ny

Julskinka på vildsvin

14 ingredienser

3h

Prova ett alternativ till den vanliga julskinkan i år!

Ingredienser

  • 1 vildsvinskinka med svål (hela skånken utan ben, nätad) 2.5 kg
  • 2 hela nejlikor
  • 1 gul lök, i bitar
  • 0,5 purjolök, i bitar
  • 1 morot, i bitar
  • 0,5 flaska porter
  • malen kryddpeppar
  • vitpepparkorn
  • timjankvist

Griljering

  • 1 dl svensk senap
  • 1 msk krossade bruna senapskorn
  • 1 dl sirap
  • 1-2 msk majsstärkelse
  • 1 dl ströbröd

Gör så här

  1. Rimma skinkan själv, använd en spruta. Rimlag 1 liter vatten, 1 msk salt, 1 tsk fruktsocker. Spruta köttet och lägg i lagen ytterligare 3 dagar.
  2. Lägg skinkan i en kastrull med kallt vatten och koka upp det hela.
  3. Häll bort vattnet och skummet. Slå på nytt vatten, gärna kokande, precis så att det täcker skinkan.
  4. Krydda med de övriga ingredienserna.
  5. Allt kokas sakta, sakta ca 98 grader, gärna i kastrull i ugnen med locket på glänt tills skinkan nått ca 69 grader i kärntemperatur.
  6. Ta ur skinkan och svåla av den.

Griljering

  1. Blanda ingredienserna till griljeringen (utom ströbröd) och pensla på skinkan när den är varm. Det är viktigt att göra detta när skinkan fortfarande är varm för att undvika bakterietillväxt (vilket lätt händer när skinkan svalnar och värms igen).
  2. Strö över ströbrödet och griljera.