Foto: Fredrik Sandin Carlson

Västerbottenspaj


1h 20 min4

Västerbottenspaj är utmärkt som både huvudrätt och förrätt, eller som del i en buffé på till exempel bröllop. Pajen har en rund och enkel smak som fungerar till så gott som allt.

  • 140 g smör eller margarin
  • 2 dl mjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk ättika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör att fräsa i
  • 200 g riven Västerbottensost
  • 4 st äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  •   salt
  •   peppar
  •   muskot
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.
  2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.

Annons:

Vegetarisk pirog

av Anders Levén
  •  35 min
  •  16 ingr

Ostsufflé

av Magnus Johansson
  •  30 min
  •  10 ingr
  •  6 ingr
  •  25 min
  •  10 ingr
  •  1,5 h
  •  16 ingr
  •  20 min
  •  13 ingr