Västerbottenspaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Västerbottenspaj
av
Köket,  


1h 20 min 4 Tack för din röst

Västerbottenspaj är utmärkt som både huvudrätt och förrätt, eller som del i en buffé på till exempel bröllop. Pajen har en rund och enkel smak som fungerar till så gott som allt.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.
  2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
  3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.
  •  1h 20 min
  •  11 ingr
  •  12 ingr

Fredrik Erikssons VB-paj

av Fredrik Eriksson
  •  8 ingr

Ernsts kantarellpaj

av Ernst Kirchsteiger
  •  40 min
  •  13 ingr

Vegetarisk paj

av Stig Östman
  •  40 min
  •  7 ingr

Citronpaj

av Johan Sörberg
  •  2h 25 min
  •  9 ingr
  •  40 min
  •  13 ingr
  •  1,5 h
  •  7 ingr

Grillad halloumi

av Putte Nelson
  •  30 min
  •  12 ingr
  •  6 ingr
  •  10 ingr
  •  35 min
  •  9 ingr
  •  12 ingr

Potatis- och broccoliomelett

av Jessica Frej, Filip Fastén
  •  30 min
  •  13 ingr