Foto: Fredrik Sandin Carlson

Gulaschsoppa


4

Bjud soppan rykande het som i Ungern och servera den gärna med en klick gräddfil.

Gulasch är Ungerns nationalrätt.

Soppa

  • 200 g fransyska, fint tärnad
  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 3 st tärnade potatisar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st morot, tärnad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk mejram
  • 0.5 dl paprikapulver
  • 0.5 st citron, rivet skal och saft
  • 2 st nejlikor
  • 1 l buljong (tärningar+vatten)
  •   smör eller olja till stekning

Saltbakad vitlök

  • 2 st hela vitlökar
  • 2 dl grovt salt

Till servering

  •   gräddfil, ev
  •   bröd
  1. Soppa
    Tärna grönsakerna och lägg dem i en skål.
  2. Tärna köttet och fräs det i en stekpanna med smör eller olja.
  3. Tillsätt de tärnade grönsakerna tomatpuré, mjöl, kryddor och citron. Fräs en stund och häll sen i buljong.
  4. Låt soppan sjuda under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 2 timmar.
  5. Saltbakad vitlök
    Sätt ugnen på 200 grader efter ungefär halva tiden.
  6. Ställ in de hela vitlökarna på en saltbädd av grovsaltet och baka dem i cirka 25 minuter. Det blir allra godast med färsk vitlök men torkad och sent skördad går också bra.
  7. Servera soppan med den ugnsbakade vitlöken, ett gott bröd och eventuellt en klick gräddfil.

Annons:

  •  16 ingr

Gulaschsoppa

av Sten Sture Skaldeman
  •  13 ingr

Gulaschsoppa

av Johan Hedberg
  •  70 min (varav 40 kokning)
  •  12 ingr

Gulaschsoppa

av recept.nu
  •  14 ingr

Gulaschsoppa

av Stefan Svensson
  •  8 ingr

Gulaschsoppa

av Erik Fröderberg
  •  12 ingr

Stek från Pustan

av recept.nu
  •  13 ingr

Röd potatissoppa

av recept.nu
  •  17 ingr