Västerhavsbouillabaisse


4

En bouillabaisse är enklare än vad man tror. Köp helst färska musslor som säljs levande - men det går förstås också bra med frysta.

Bleka/lyrtorsk säljs ibland under benämningen havslax och dess kött är jämförbart med torskens.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 200 g färska blåmusslor med skal
  • 200 g laxfilé
  • 200 g blekafilé/lyrtorsk
  • 200 g räkor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0.5  purjolök
  • 1 msk timjan
  • 2 st lagerblad
  •   salt, peppar
  •   pernod, ev
  • 1 näve persilja
  • 2 dl vitt vin
  •   vatten
  • 100 g smör
  • 1 st baguette i skivor
  • 1 st vitlök
  • 1 dl parmesanost, grovt riven
  1. Skölj och skrubba musslorna väl. Kasta alla musslor som är skadade i skalet eller luktar dåligt. Är musslorna färska ska de kontrolleras
    Knacka musslan försiktigt i bordet. Om den då inte sluter sig ska den slängas. Var uppmärksam på om något av musslorna känns tung - då är den antagligen full med lera eller sand och ska slängas.
  2. Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt musslorna, vinet och timjan. När musslorna öppnas ska du dra pannan från spisen. Häll av vinbuljongen och spara den.
  3. Skär alla grönsakerna i små tärningar och fräs i smör i en ny kastrull. Krydda och tillsätt tomatpuré, slå i buljongen och lika delar vatten. Koka tills grönsakerna känns lagom hårda.
  4. Krydda eventuellt med en skvätt pernod. Låt grytgrunden vila ett par timmar för bästa smak.
  5. Skär sedan alla fiskbitar i lika stora bitar och värm försiktigt tillsammans med musslorna. Avsluta med att salta och tillsätta rikligt med hackad persilja.
  6. Servera med vitlök och rostad, skivad baguette och eventuellt parmesan.

Annons:

Liknande recept

Bouillabaisse

av Sébastien Boudet
  •  20 ingr

Bouillabaisse

av Pelle Johansson
  •  35 min
  •  16 ingr

Bouillabaisse

av recept.nu
  •  49 ingr

Höstig svamprisotto

av Lisa Lemke, Tommy Myllymäki
  •  25 min
  •  12 ingr
  •  1h
  •  6 ingr

Skaldjursentré

av recept.nu
  •  7 ingr