Anders saftiga lingonbröd

Anders saftiga lingonbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Anders saftiga lingonbröd

13 ingredienser

14h

Ett gott och saftigt bröd som förbereds dagen innan det är dags för gräddning.

Ingredienser

Dag 1:

  • 2 dl vatten, kokande
  • 40 g solroskärnor
  • 100 g rågkross
  • 5 g torr koriander
  • 10 g salt

Dag 2:

  • deg från dag 1 och 2 dl vatten
  • 2 dl vatten
  • 400 g siktat mjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 30 g jäst
  • 160 g mörk sirap
  • 150 g lingon
  • 50 g vetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda alla ingredienserna i en bunke och låt stå över natten, eller cirka 8 timmar.
  2. Dag 2: Rör ut jästen i ljummet vatten (37 grader). Blanda i degen från dag 1 och alla övriga ingredienser utom lingon och 50 g vetemjöl. Kör degen i matberedare 10 minuter.
  3. Tillsätt lingon och resterande mängd vetemjöl. Blanda i 3 minuter till och låt det sedan jäsa i 4-5 timmar. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Slå upp degen i en form och baka i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter.