Foto: Fredrik Sandin Carlson

Wienerbröd


40 min18

En bra grundregel när man bakar wienerbröd är att allt ska vara kallt. Alla ingredienser, bakplåten - ja gärna också kaveln!

  • 10.5 dl fryst vetemjöl
  • 60 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 st ägg
  • 0.75 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 400 g osaltat smör
  • 1 st ägg till pensling
  • 2 dl sylt eller mos, ev
  1. Kyl alla ingredienser innan baket, även mjölet och sockret. Sätt ugnen på 180 grader, men se till att ta ur bakplåten (den får inte vara varm). Smula ner jästen i en matberedare eller i en bunke. Häll ner kallt vatten och rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt vetemjölet, ägget, sockret och saltet och bearbeta till en deg.
  2. Kavla försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord så att den är drygt en centimeter tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.
  3. Skiva smöret och lägg därefter ut det över degen, men inte ända ut till kanten. Vik degen fyra gånger. Börja med att vika den fettfria delen över den smörtäckta delen. Kavla sedan ut degen igen.
  4. Vik därefter degen tre gånger och kavla ut. Upprepa trevikningen och utkavlingen två gånger till. Avbryt utkavlingarna och kyl degen om den börjar bli för mjuk och fortsätt sedan efter 10-15 minuter.
  5. Kavla ut degen till en eller två stora kvadrater. Skär eller sporra ut rutor á 10 x 10 centimeter och lägg upp på bakplåtspapper på den kalla plåten. Lägg eventuellt på en sked sylt på varje ruta. Pensla varje ruta med ägg. Baka i ugnen i 180 grader tills wienerbröden ser frasiga ut, cirka 8-10 minuter. Pudra med florsocker efteråt.

Annons:

  •  13 ingr

Cupcakes med bananer och konjakfrosting

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  20 ingr

Flan

av Sébastien Boudet
  •  11 ingr

Anettes saffranspannkaka

av Anette Rosvall
  •  16 ingr
  •  2h 50 min
  •  9 ingr

Wienerbröd med saffran

av Magnus Johansson
  •  3 h
  •  10 ingr

Chokladlöv

av recept.nu
  •  9 ingr

Valnöts- och saffransskorpor

av Ernst Kirchsteiger
  •  8 ingr