Älgköttbullar

Älgköttbullar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Älgköttbullar

11 ingredienser

1h

Lyxa till det och använd älgfärs till köttbullarna! Receptet skiljer sig inte mycket från vanliga köttbullar, men älg kräver en smakrik färs.

Ingredienser

portioner
  • 600 g älgfärs, finmald
  • 200 g fläskfärs
  • 2 gula lökar
  • 3 skivor vitt bröd
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk strösocker
  • 6 droppar soja, mushroom
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 msk smör, att steka i
  • 2 msk olja, att steka i

Gör så här

  1. Mixa brödskivorna med stavmixer och lägg i en bunke. Skär lökarna i bitar och stek med lite av smöret. Mixa även löken med stavmixern och låt den svalna.
  2. Blanda det mixade brödet med mjölken och låt brödet dra åt sig ordentligt. Lägg i den kalla löken, fläskfärsen och älgfärsen och rör ordentligt med träslev. När träsleven är täckt med fett brukar det vara färdigblandat.
  3. Krydda ordentligt med peppar och salt och tillsätt sockret och några droppar soja. Låt det hela stå i minst 10 minuter så att färsen stabiliserar sig.
  4. Rulla små bullar av köttfärsen och lägg dem på en skärbräda. Skölj händerna då och då så fastnar det inte så mycket färs på händerna. Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme i både olja och smör.
  5. Servera med pressad potatis, lingon och pressgurka. Köttbullarna är godast precis efter stekning men går utmärkt att frysa.