Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kolatårta


30 min4

Smaskig kolatårta med marängbotten.

Botten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 300 g rostad & riven/hackad mandel

Fyllning:

  • 1 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bottnar
    Rosta mandeln i en torr panna. Mal eller hacka den fint.
  3. Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner nötterna/mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
  4. Baka i 180 grader cirka 30-45 minuter.
  5. Kolasås
    Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
  6. Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. (Om det skär sig kan man mixa ihop med stavmixer.) Låt kallna.
  7. Bred krämen på tårtbottnen och servera.

Annons:

Liknande recept

  •  25 min
  •  11 ingr

Bananpaj med kolasås

av Thomas Persson
  •  10 ingr
  •  48 ingr

Frozen Missisippi mud pie

av Frederik Zäll
  •  16 ingr

Gräddglass med skogens bär

av Karin S - Malmö
  •  20 ingr
  •  10 ingr

Cheesecake med choklad

av Elisabeth Johansson
  •  14 ingr