Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kolatårta


30 min4

Smaskig kolatårta med marängbotten.

Botten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 300 g rostad & riven/hackad mandel

Fyllning:

  • 1 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bottnar
    Rosta mandeln i en torr panna. Mal eller hacka den fint.
  3. Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner nötterna/mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
  4. Baka i 180 grader cirka 30-45 minuter.
  5. Kolasås
    Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
  6. Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. (Om det skär sig kan man mixa ihop med stavmixer.) Låt kallna.
  7. Bred krämen på tårtbottnen och servera.
  •  25 min
  •  11 ingr
  •  48 ingr

Gräddglass med skogens bär

av Karin S - Malmö
  •  20 ingr

Franska kolabakelser

av Johan Sörberg
  •  45 min
  •  9 ingr

Bananpaj med kolasås

av Thomas Persson
  •  10 ingr

Bûche de noël

av Sébastien Boudet
  •  13 ingr

Frozen Missisippi mud pie

av Frederik Zäll
  •  16 ingr