Chokladsufflé

Chokladsufflé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Chokladsufflé

9 ingredienser

35 min

En sufflé ska få yta men inuti ska den vara fluffig och krämig i konsistensen. Det kan vara svårt att få till en sufflé, men med lite övning ger det snabbt färdighet.

Om sufflén sjunker kan de bero på att den stått för länge i ugnen.

Ingredienser

portioner
  • 25 g smör
  • 25 g vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 40 g choklad
  • 10 g kakao
  • 35 g strösocker
  • 2 cl cointreau
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Smält sedan chokladen i mjölken i en annan kastrull och tillsätt kakao. Blanda chokladmjölken med det smälta smöret i en bunke.
  3. Tillsätt mjöl under omrörning. Rör sedan försiktigt i äggulorna i den fingervarma smeten.
  4. Vispa äggvitorna till skum men inte för hårt, då kan sufflén få svårt att resa sig. Smaksätt med likören och vänd sen ner i smeten.
  5. Smörj och sockra 4 timbalformar eller 4 små formar med rak kant, cirka 8 1/2 centimeter i diameter och 6 centimeter hög. Sockret gör att sufflén får lättare att resa sig och gör också att ytan blir knaprig.
  6. Häll smeten i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera genast.