Färsk pasta med parma och parmesan

Färsk pasta med parma och parmesan
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Dalbom
Anders Dalbom

Färsk pasta med parma och parmesan

Av: Anders Dahlbom

Från: Matmakarna

9 ingredienser

35 min

Egen pasta är inte särskilt svårt att göra. Man kan kavla och strimla pastadegen för hand, men det underlättar betydligt med en pastamaskin!

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg
  • 200 g durumvetemjöl
  • 200 g parmesanost, riven
  • 400 g parmaskinka, i tunna skivor
  • 1 dl färsk bladpersilja, strimlad
  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Väg äggen utan skal och väg sedan upp dubbla mängden mjöl.
  2. Kör ägg och mjöl i en matberedare tills det hela blir smuligt. Ta upp och forma till en pastadeg.
  3. Platta ut degen och kör den i omgångar genom en pastamaskin så att den blir tunnare och tunnare. Strimla degen sista omgången och lägg den åt sidan.
  4. Skala vitlöksklyftorna och stek dem i en panna med smör. Låt gärna gå färdigt i ugnen på 175 grader i 5 minuter.
  5. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta. Lägg ner pastan och låt den koka i 2 minuter.
  6. Häll av vattnet, rör ner en klick smör, hälften av parmesanosten och persiljan.
  7. Fördela pastan i djupa tallrikar och lägg parmaskinka och vitlöksklyftor ovanpå. Strö över resten av parmesanosten och persiljan och dra några varv med pepparkvarnen.