Laxspett med nudlar och ingefärs- och sojasås

Laxspett med nudlar och ingefärs- och sojasås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Dalbom
Anders Dalbom

Laxspett med nudlar och ingefärs- och sojasås

Av: Anders Dahlbom

Från: Matmakarna

15 ingredienser

20 min

Halstrade laxspett på en bädd av vitkåls- och rödlöksfrästa nudlar med ingefärs- och sojasås.

Ingredienser

portioner
  • 250 g nudlar
  • 250 g vitkål
  • 200 g rödlök
  • 100 g cashewnötter
  • 600 g lax (rå, fjällad med skinnet kvar)
  • 8 grillspett
  • 150 g pak soi (eller kinakål)
  • smör, att steka i
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn

Sojasås:

  • 1 dl soja
  • 1 dl vatten
  • 5 msk strösocker [ca 75 g]
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk färsk ingefära, riven

Gör så här

  1. Börja med att koka nudlarna. Strimla sedan vitkålen och rödlöken.
  2. Fräs kål och lök i en stekpanna med lite smör tillsammans med nötterna. Salta och peppra och blanda i de avrunna nudlarna.
  3. Sås: Koka upp soja, vatten och socker i en kastrull. Blanda ut maizenan med lite vatten och tillsätt blandningen i kastrullen. Rör om och låt småputtra några minuter. Tillsätt ingefäran mot slutet - annars blir såsen besk.
  4. Skär laxen i åtta fina bitar. Trä bitarna på spetten med stjärtdelarna inrullade. Stek spetten utan fett i het panna. Salta och peppra.
  5. Plocka fina blad av pak soisalladen och fördela på fyra tallrikar. Lägg nudelblandningen på och laxspetten överst. Slå över såsen.