Spaghetti al pomodoro crudo

Spagetti al pomodoro crudo
Foto: Anders Strand

Spaghetti al pomodoro crudo

Av: Anders Strand

10 ingredienser

Få rätter är så starkt förknippade med Italien som spaghetti med tomatsås. På sensommarens matmarknader kan man köpa stora lådor med härliga, solmogna tomater som man sedan skållar, skalar och konserverar för att ha under de månader på året då det är ont om bra tomater.

Det här receptet görs på färska tomater under sommarmånaderna och konserverade under vintern. En bra ”burktomat” är alltid att föredra framför en tråkig färsk.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk kapris (små inlagda i salt)
  • 4 msk svarta oliver, urkärnade
  • 3 sardellfiléer inlagda i salt
  • 3-4 tomater av hög kvalitet (gärna en "köttig" sort t ex bifftomat)
  • 2 msk passerade tomater
  • 1 30 g basilika
  • 5 msk extra virgin olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 400 g spaghetti

Gör så här

  1. Skölj sardellfiléerna och hacka dem fint.
  2. Hacka oliverna.
  3. Lägg samtliga ingredienser utom spagettin, basilikan samt hälften av olivoljan i en panna.
  4. Blanda ingredienserna i pannan utan värme.
  5. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  6. Salta vattnet och lägg i spagettin.
  7. Värm upp tomatröran när det är ca 3 minuter kvar till att pastan är färdig.
  8. Slå av pastan (spar lite av kokvattnet) när den fortfarande är mycket al dente och häll den i pannan med tomaterna.
  9. Tillsätt ca en dl av pastavattnet och låt spaghettin gå klart i såsen.
  10. Tillsätt resten av oljan och riv till sist ner basilikan.
  11. Servera.