1 skinka (gärna svensk, benfri och välrimmad med svål)
2 hela nejlikor
1 gul lök, i bitar
0,5 purjolök, i bitar
1 morot, i bitar
16-25 cl porter (öl)
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 timjankvist
Griljering till julskinka
1 dl svensk senap
1 dl sirap
1 msk majsstärkelse
1 dl ströbröd
Gör så här
Kokt julskinka
Spola av skinkan i rinnande kallt vatten. Lägg sedan över julskinkan i en rymlig gryta. Skär ett kryss i svålen och stick ner en köttermometer.
Fyll på med vatten och koka upp. Häll sedan bort vattnet och skummet. Slå på nytt vatten, gärna kokande, precis så att det täcker julskinkan. Tillsätt grönsakerna och kryddorna. Koka sakta med locket på glänt tills julskinkan nått cirka 69 grader i kärntemperatur. Det tar ungefär 40-65 minuter per kilo skinka.
Ta ur julskinkan och svåla av den.
Griljering till julskinka
Blanda ingredienserna till griljeringen (utom ströbröd) och pensla på julskinkan när den är varm. Det är viktigt att göra detta när skinkan fortfarande är varm för att undvika bakterietillväxt (vilket lätt händer när julskinkan svalnar och värms igen).
Strö över ströbrödet och griljera din julskinka i 200 grader ugn cirka 12-15 minuter tills den får fin färg.