Öländska kroppkakor
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Öländska kroppkakor av
Nyhetsmorgon,  


1h 10 min 4 Tack för din röst

En öländsk klassiker som man förr i tiden endast åt vid speciella tillfällen. Öländska kroppkakor innehåller delvis rå potatis vilket ger dem en gråare ton än småländska kroppkakor.

  1. Riv den råa potatisen, lägg den i en duk och krama ur så mycket vätska som möjligt. Lägg därefter potatisen i en bunke.
  2. Pressa den kokta potatisen. Lägg den i bunken med den rivna potatisen. Tillsätt mjölet och kornmjölet. Blanda allt till en fin och smidig deg, tillsätt lite mer mjöl och smeten blir alltför lös.

  3. Skär fläsket i tärningar och finhacka löken. Fräs det tillsammas i en stekpanna så att fläsket blir knaprigt. Tillsätt kryddpeppar.
  4. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla under tiden degen till en rulle och skär den i jämnstora, ganska tjocka bitar. Gör en liten grop i varje degbit som du fyller med lite lök och fläsk.
  5. Förslut gropen med handen och rulla försiktigt till en rund kaka. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 40 min.

  6. Skira smöret: Smält smöret i kastrull utan att bränna det. Häll över det i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret till serveringen och häll bort det grumliga.
  7. Lägg upp kroppkakorna på tallrikar med det skirade smöret och lingonsylt.

Mormor Janes kroppkakor

av Niclas Wahlgren
  •  10 ingr

Leif Mannerströms kroppkakor

av Leif Mannerström
  •  12 ingr
  •  15 ingr
  •  11 ingr
  •  15 ingr
  •  15 ingr

Mitt köks kroppkakor

av Filip Fastén, Jessica Frej
  •  11 ingr

Stekt rimmat fläsk med stuvade grönsaker

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  11 ingr

Pitepalt

av Mats Lindberg
  •  5 ingr

Palt

av Carina och Ulrika Brydling
  •  7 ingr

Janssons frestelse

av Fredrik Eriksson
  •  8 ingr
  •  1h
  •  13 ingr
  •  9 ingr
  •  13 ingr