Ärtsoppa på klassiskt vis
Foto: fredrik sandin carlson

Ärtsoppa på klassiskt vis av
TV4,  


1h 20 min 4 Tack för din röst

En älskad vardagsrätt som passar utmärkt till storkok. Din ärtsoppa kan med fördel stå i kylen ett dygn före servering så att smaken blir fylligare.

Hoppa över köttet för en vegetarisk version.

  1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
  2. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.
  3. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
  4. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.
  5. Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg på ett fat bredvid. Det skurna köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön.

  6. Krydda till slut soppan med två matskedar senap. Servera gärna med en klick senap bredvid.

Ärtsoppa extra allt

av Jens Linder
  •  17 ingr

Grön ärtsoppa

av Monika Ahlberg
  •  8 ingr

Crème Ninon

av Anders Levén
  •  25 min
  •  14 ingr
  •  19 ingr

Minestronesoppa

av recept.nu
  •  19 ingr

Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård

av Jenny Matspers Inglander, Jonas Jegestad
  •  1h 30 min
  •  12 ingr

Chili sin carne

av Gert Klötzke
  •  20 min
  •  16 ingr

Toskansk soppa på smörbönor

av Malin Söderström
  •  1h
  •  12 ingr

Kustflottans ärtsoppa

av Lars - Hässleholm
  •  3 h
  •  11 ingr
  •  5 min
  •  5 ingr
  •  10 min
  •  11 ingr

Rödkål

av Tove Nilsson
  •  12 ingr

Äppelsallad

av Maud Onnermark
  •  4 ingr