Vitvinssås, grundrecept
Foto: Fredrik sandin carlsson

Vitvinssås, grundrecept av
Köket,  


35 min Tack för din röst

Vitvinssås är gott till fisk och skaldjur. Hoppa över citronen och använd grönsaksbuljong så fungerar den även utmärkt till fläsk och fågel. För en magrare sås kan man använda lättare grädde eller ersätta en del av den med mjölk.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  1. Hacka persiljan. Skär champinjonerna och den gula löken fint och fräs i lite matfett i en rymlig kastrull.
  2. Slå på vinet och buljongen och tillsätt persiljan, pepparkornen och kryddorna. Koka i cirka 20 minuter och skumma av under tiden.

  3. När buljongen har reducerat till hälften ska grädden hällas i. Koka vidare tills såsen blir lagom tjock.

  4. Tillsätt eventuellt lite vetemjöl eller maizena för att reda. Sila såsen och krydda med salt, en skvätt citron och kanske en klick smör. Resultatet ska bli en len sås.
  •  19 ingr
  •  17 ingr

Laxfiléer i vitvinssås

av Angela - Söderhamn
  •  1 h
  •  14 ingr
  •  16 ingr
  •  8 ingr
  •  13 ingr
  •  19 ingr
  •  9 ingr
  •  8 ingr

Fiskbuljong

av recept.nu
  •  8 ingr

Kräftfond

av recept.nu
  •  9 ingr

Gravlaxsås med espresso

av Leila Lindholm
  •  8 ingr

Tre varianter till fisk

av Christer Lingström
  •  21 ingr

Aioli

av recept.nu
  •  5 ingr
  •  45 min
  •  17 ingr
  •  1 h
  •  15 ingr