Foto: Fredrik sandin carlsson

Vitvinssås, grundrecept


35 min

Vitvinssås är gott till fisk och skaldjur. Hoppa över citronen och använd grönsaksbuljong så fungerar den även utmärkt till fläsk och fågel. För en magrare sås kan man använda lättare grädde eller ersätta en del av den med mjölk.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

Vitvinssås till 6-10 personer

  • 1 l fiskbuljong
  • 1 flaska vitt vin
  • 0.5 l grädde
  • 10 st champinjoner
  • 1 st gul lök
  • 100 g smör
  • 1 msk vetemjöl eller maizena, ev
  • 2 knippen persiljekvistar
  • 1 st citron
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 st lagerblad
  •   vitpepparkorn
  •   salt
  1. Hacka persiljan. Skär champinjonerna och den gula löken fint och fräs i lite matfett i en rymlig kastrull.
  2. Slå på vinet och buljongen och tillsätt persiljan, pepparkornen och kryddorna. Koka i cirka 20 minuter och skumma av under tiden.
  3. När buljongen har reducerat till hälften ska grädden hällas i. Koka vidare tills såsen blir lagom tjock.
  4. Tillsätt eventuellt lite vetemjöl eller maizena för att reda. Sila såsen och krydda med salt, en skvätt citron och kanske en klick smör. Resultatet ska bli en len sås.

Annons:

  •  20 min
  •  12 ingr

Kalvbuljong

av recept.nu
  •  13 ingr

Vitvinsmarinad

av Paul Svensson
  •  6 ingr

Fiskbuljong

av recept.nu
  •  8 ingr
  •  12 ingr
  •  11 ingr

Rödvinssås

av Leila Lindholm
  •  25 min
  •  12 ingr