Vitvinssås, grundrecept

Vitvinssås, grundrecept
Foto: Fredrik sandin carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Vitvinssås, grundrecept

13 ingredienser

35 min

Vitvinssås är gott till fisk och skaldjur. Hoppa över citronen och använd grönsaksbuljong så fungerar den även utmärkt till fläsk och fågel. För en magrare sås kan man använda lättare grädde eller ersätta en del av den med mjölk.

Ingredienser

portioner4 - 6

Vitvinssås till 6-10 personer

  • 10 dl fiskbuljong
  • 75 cl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 10 champinjoner
  • 1 gul lök
  • 100 g smör
  • ev 1 msk vetemjöl (eller maizena)
  • 2 knippen kvistar persilja
  • 1 citron
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • vitpepparkorn
  • salt

Gör så här

  1. Hacka persiljan. Skär champinjonerna och den gula löken fint och fräs i lite matfett i en rymlig kastrull.
  2. Slå på vinet och buljongen och tillsätt persiljan, pepparkornen och kryddorna. Koka i cirka 20 minuter och skumma av under tiden.
  3. När buljongen har reducerat till hälften ska grädden hällas i. Koka vidare tills såsen blir lagom tjock.
  4. Tillsätt eventuellt lite vetemjöl eller maizena för att reda. Sila såsen och krydda med salt, en skvätt citron och kanske en klick smör. Resultatet ska bli en len sås.