Amelies fänkålssallad

Amelies fänkålssallad
Foto: Fredrik Skogkvist
joel åhlin
joel åhlin

Amelies fänkålssallad

Av: Harald Wachtmeister, Jason Diakité, Joel Åhlin

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

30 m

Den här salladen är enkel att göra och kommer att ge ditt bord ett visuellt vackert lyft. Krispig fänkål, söta blodapelsiner, knapersalta pistagenötter och lite beska från citronzesten.

Ingredienser

portioner
  • 2 fänkål
  • olivolja
  • salt
  • 2 blodapelsiner (eller vanlig apelsin beroende på säsong)
  • 1 dl pistagenötter, skalade
  • citronskal
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Hyvla fänkålen i 2–3 millimeter tjocka skivor. Det blir bäst med en mandolin, men osthyvel eller kniv funkar också.
  2. Lägg fänkålen i en skål, skvätt olivolja över, salta och ställ åt sidan.
  3. Filea blodapelsinen. Börja med att skära av toppen och bot­ten. Låt sedan kniven löpa längs apelsinen uppifrån och ner så att du får bort skal och de beska vita delarna. Skär sedan försiktigt längs membranen för att få loss filéklyftor så hela som möjligt.
  4. Skala pistagenötterna och ta bort det tunna bruna höljet som varje nöt har under skalet. Försök få fram så mycket av nötens fina gröna färg som möjligt.
  5. Gör långa strimlor av citronzest med ciseleringsjärn eller kniv.
  6. Välj fat och täck det med fänkål, strö ut nötterna, placera ut dina blodapelsinklyftor och strö sedan på citronzesten.
  7. Innan servering så skvätt på generöst med god olivolja, salta och peppra efter smak.