Alla älskar pasta

Kärt barn har många namn. Det finns många olika pastasorter och den som vill veta mer om det italienska köket gör rätt i att lära sig skillnaden. Lär dig mer i vår pastaskola.

Cannelloni är platta stycken utkavlad pasta ihoprullade till rör fyllda med köttfärsstuvning spenat eller bacon.

Farfalle är den så kallade fjärilspastan, det vill säga fyrkantiga pastabitar hopklämda till veckad form i mitten.

Fettucine är långa platta spaghetti.

Fusilli är den skruvformade korta pastasorten.

Gnocchi är knubbiga snäckor.

Lasagne är vita eller gröna pastaplattor som läggs i lager för att göra just lasagne.

Maccaroni (makaroner) är korta, böjda rör.

Paglia e fieno är en blandning av gulvit och grön spaghetti.

Papardelle är mycket breda tagliatelle.

Penne är grova rör som är snett avskurna.

Penne rigate är den räfflade sortens penne.

Ravioli är pastakuddar fyllda med köttfärsstuvning och tomatsås.

Spaghetti är långa stänger eller trådar.

Tagliatelle är en variant av fettuchine.

Tajarin är en extra äggrik tagliatelle. Äts med vit tryffel.

Tortellini är pastaknyten, fyllda med ost, spenat eller kött.

Tortelloni liknar tortellini, men är större.

De flesta pastasorter kan göras både med och utan ägg, men oftast görs pastadeg ur en hög av finmalet vetemjöl som knådas ihop med vatten. Äggen knäcks i degen och blandas ihop med salt och olivolja. Degen knådas jämn.

Massor av goda pastarecept

Pasta med oändliga variationsmöjligheter

Så kokar du pasta

Bästa sättet att koka pasta på

Baka din egen pasta

Här får du veta hur du gör din egen pasta.

Massor av god pasta i olika former

Penne all ’arrabbiata

av Paolo Roberto
  •  9 ingr
  •  9 ingr
  •  9 ingr

Räk- och gnocchirätt

av Kristina Eriksson
  •  11 ingr

Makaronipudding

av recept.nu
  •  9 ingr
  •  7 ingr

Kaviarfylld ravioli

av Monika Ahlberg
  •  11 ingr
  •  9 ingr
  •  9 ingr

Gunillas lasagne

av recept.nu
  •  20 ingr

Spagetti Vongole

av Leila Lindholm
  •  11 ingr