Vasilópitta - grekisk nyårskaka

Vasilópitta - grekisk nyårskaka
Foto: Tv4

Vasilópitta - grekisk nyårskaka

Av: Alexandros - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h och 20 min

I kakan bakas ett mynt in, enligt traditionen av guld. Kakan delas i lika många bitar som gästerna plus en för hemmet och en för Jesus. Den som får myntet kommer att ha tur under hela året. Vasilópitta bakas under januari månaden i samband med olika firanden av det nya året: inom familjen, med vänner, i skolan, i föreningar mm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal
Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman från kakan samt glassen. Den lite beska smaken från den mörka chokladen passar utmärkt med smaken av torkad frukt som finns i vinet.

Ingredienser

portioner8 - 10

Vasilópitta

  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjölk
  • 2,5 dl smör, smält
  • apelsin, rivet skal (tvätta frukten väl)
  • 2 ägg
  • florsocker, till garnering

Glass med chokladkross

  • 2,5 dl vaniljvisp
  • 100 g mörk choklad (Green & Black’s Organic Dark 70 %, Fairtrade)

Gör så här

Vasilópitta

  1. Blanda ihop vetemjöl, socker och bakpulver i en rymlig skål. Tillsätt smör, mjölk och det rivna apelsinskalet. Rör ihop allt tillsammans i två minuter. Tillsätt äggen en i taget och blanda väl.
  2. Häll smeten i en väl smord rund form 22-23 cm i diameter. Slå in ett mynt i ugnsfolie och tryck in den i smeten.
  3. Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 1 timme. Kakan ställs på ett vackert fat och garneras med florsocker. Kali hroniá (Gott nytt år, på grekiska).

Glass med chokladkross

  1. Vispa vaniljvispen så att den blir porös.
  2. Hacka den mörka chokladen så att du får den i mindre bitar. Går även bra att bryta bara med händerna. Tillsätt chokladen i smeten.
  3. Häll smeten i glassmaskinen och låt den arbeta i 10-15 min. Servera direkt eller häll i form och frys in. Om du inte har glassmaskin så häll smeten i platsburk med lock och ställ in i frysen. Låt den stå i frysen i 4 timmar. OBS! Om chokladen sjunker ner till botten så behöver du röra om smeten 1-2 ggr under infrysningen. Har du fryst in den så låt den tina i 30 minuter innan servering. Glassen håller sig i 3 månader!