Piperiés gemistés - fylld paprika

Piperiés gemistés - fylld paprika
Foto: Tv4

Piperiés gemistés - fylld paprika

Av: Alexandros - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Röda spetspaprikor fyllda med fetaost.Grilla paprikan i ugnen och servera med en brödbit till förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
5649 L Chardonnay, Laroche, Vins de Pays d'Oc, Frankrike
Ett torrt, ungdomligt, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen och päron. Vinets frukt och den något fetare stilen passar utmärkt till sältan i fetaosten.

Ingredienser

portioner
  • 4 spetspaprikor, röda eller gröna
  • 2 msk olivolja (av fin kvalitet)
  • 1 msk gul lök
  • 1 dl tomat, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk bladpersilja, finhackade (bladen)
  • 150 g fetaost, smulad (går bra att mosa med en gaffel)
  • 100 g kalamataoliver
  • 2-3 tomater till servering
  • 4 skivor surdegsbröd

Gör så här

Fyllda paprikor

  1. Skölj paprikorna. Skär bort hatten och rensa bort alla kärnor. Paprikan ska vara hel med en öppning för att stoppa i fyllningen. Lägg paprikorna i en kastrull med kokande vatten och låt dem koka i 5 min. Häll ut vattnet och låt paprikorna kallna.

Fyllningen

  1. Värm olivolja i en tjockbottnad kastrull. Stek löken under omrörning tills den fått lite färg. Tillsätt tomaterna, tomatpurén och kryddorna. Rör om och fräs i några minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något.
  2. Blanda i fetaosten och bladpersiljan. Fyll paprikorna med fyllningen.
  3. Pensla paprikorna med olivolja och grilla dem i ugnen tills de får lite brun färg i ca 10 min i 200 grader. Alternativt kan man steka dem.
  4. Servera paprikorna varma eller kalla med kalamataoliver, bröd och skivade tomater. Häll även olivolja runt hela rätten så att man har möjlighet att doppa med brödet om så önskas.