Limerimmad torsk med sky och skaldjurstopping

Alexandra Zazzi KK 2023

Limerimmad torsk med sky och skaldjurstopping

23 ingredienser

En limerimmad torsk med skaldjur och frasig potatispuck.

Ingredienser

portioner

Fisken

  • 400 g torskrygg
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • flingsalt

Topping

  • 200 g räkor med skal
  • 1-2 havskräfta
  • 1 bit färsk ingefära, ungefär 1/2 valnötsstor
  • 1 msk färsk koriander, strimlad
  • 2 tsk mild olivolja
  • 1 tomat

Skyn

  • skalen från skaldjuren
  • 1 msk matolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • resten av tomaten från toppingen
  • 1 bit spansk peppar
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Potatispuck

  • 2 filodegsark (storlek 20x20 cm)
  • 2-3 dl färdig potatismos
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 1 äggula
  • 2 msk parmesanost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.

Skyn och topping

  1. Skala skaldjuren och behåll skalen.
  2. Grovhacka köttet och lägg i en skål.
  3. Skär loss yttre skalet på tomaten så att bara kärnan blir kvar. Spara resten till skyn.
  4. Tärna skalet fint och blanda med köttet, ställ in det i kylskåpet .
  5. Grovhacka kärnan.
  6. Krossa skalen grovt och fräs på i hög värme i lite matolja.
  7. Lägg i tomatkärnan och puré, finhackad chili och vattnet.
  8. Fräs på i ytterligare några minuter.
  9. Slå på vinet, låt koka upp.
  10. Sila bort skalen och häll tillbaka i kastrullen igen, sjud till ung hälften återstår.
  11. Smaka av med salt.
  12. Gå vidare till toppingen. Finhacka ingefäran och blanda samman med oljan, koriandern och tomat/skaldjurs röran. Smaka av med salt och peppar.

Fisken

  1. Dela fisken i 4 mindre portionsbitar.
  2. Ställ i lätt smord ugnsfastform.
  3. Strö över flingsalt, citronskal och vitpeppar.
  4. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter innan tillagning.
  5. Ställ in i ugnen i ca 35 minuter (temperaturen i mitten på fisken bör vara 52-54 grader).

Potatispuck

  1. Rör samman potatismoset med ägget, basilikan och osten.
  2. Bred ut ett ark filodeg, pensla olivolja emellan och lägg på nästa.
  3. Sprid sedan över så pass mycket potatismos i att du kan göra en rulle och försluta .
  4. Låt vila någon stund i kylskåp.
  5. Tag ut och skär i 3-4 cm höga puckar.
  6. Sätt ugnen på 180 grader.
  7. Gratinera stubbarna i 6-8 minuter.