Makaronilåda

Makaronilåda
Foto: Johan Lindskog
Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou

Makaronilåda

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

13 ingredienser

En av mina favoriter sedan barnsben, och numera även Melinas, är pastitsio - Greklands egen lasagne eller makaronilåda. Det tar emot att använda liknelsen, men vad gör man inte för att underlätta för läsarna. /Alexandra Pascalidou

Receptet är för 6-8 personer.

Pastasorten, stora spaghettirör, finns i välsorterade butiker, men du kan lika gärna använda rigatoni, penne rigate eller liknande. Maträtten är perfekt att skära upp i portioner och frysa in – en räddning för stressade småbarnsföräldrar. Serveras med en grönsallad.

Vill du öka spänningen – släng i en kanelstång i köttfärssåsen. ”Den snälla kryddan”, sa alltid min mormor.

Alexandras special! Tillsätt vitt vin och yoghurt i béchamelsåsen.

Ingredienser

  • ca 500 g tjocka rörmakaroner
  • 125 g smör
  • 200 g ost, riven
  • 2-3 g äggvita
  • 1 msk muskot
  • 1 gul lök (liten)
  • 800 g nötfärs
  • 1 dl vitt vin
  • 1 förp tomat
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 dl ströbröd
  • béchamelsås med ost

Gör så här

  1. Koka makaronerna al dente.
  2. Smält smöret och häll över hälften av det och hälften av den rivna osten.
  3. Vispa äggvitorna.
  4. Blanda ner muskoten och häll över makaronerna.
  5. Hacka löken och bryn den i resten av smöret i en stek¬panna.
  6. Tillsätt köttfärsen och låt allt steka en stund.
  7. Vattna med vin, tillsätt tomaterna, salta och peppra.
  8. Låt allt puttra tills det blir en härligt tjock sås.
  9. Lyft av stekpannan från spisen.
  10. Häll över hälften av resten av den rivna osten samt hälften av ströbrödet och blanda.
  11. Laga béchamelsåsen samtidigt som köttfärssåsen puttrar på spisen.
  12. Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Smörj och bröa en stor ugnsfast form.
  14. Bred ut hälften av makaronerna och köttfärsen ovanpå dem, därefter resten av makaronerna och häll béchamelsåsen över hela formen.
  15. Till sist strör du över det sista av den rivna osten, ströbrödet och resten av det smälta smöret.
  16. Låt pastitsion stå i ugnen i 30–45 minuter tills den fått fin färg.
  17. Servera med en fräsch grönsallad.