Ugnsrostade grönsaker
Foto: Johan Lindskog

Ugnsrostade grönsaker av
Min stora feta grekiska kokbok,  


4 Tack för din röst

Den här grönsaksfesten är ett av mina återkommande paradnummer i köket.

Varje gång jag tillagar den piffar jag upp den med något nytt. Häromsistens valde jag sötpotatis istället för vanlig potatis och innan rätten lämnade ugnen strödde jag på lite fårost som fick smälta över grönsakerna. Välj säsongens primörer eller ta det du har i skafferiet.

Under tillagningen ger jag Melina en morot att knapra på. Det här är min Briamvariant.

Rätten kan också tillagas i kastrull. Då blir den lite såsigare och ingredienserna smälter ihop och korsbefruktar varandra. Utmärkt att servera till exempelvis bulgur.

Alexandras special! Variera lite hur du vill med de grönsaker som finns hemma. Jag tar ofta cocktailtomater, zucchini och rödbetor – det mesta blir delikat i ugnen.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och ansa grönsakerna och skär dem i stora bitar och lägg på en plåt.
  3. Blanda olivoljan med pressad eller hackad vitlök, salt, peppar och timjan.
  4. Ringla över grönsakerna och blanda runt.
  5. Klicka över smöret och stek i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
  6. När halva tiden gått kan du smula över fårosten.
  7. Garnera gärna med någon färsk krydda och lite pinjenötter före servering.

Zucchiniplättar

av Alexandra Pascalidou
  •  13 ingr

Fisk på grönbete

av Alexandra Pascalidou
  •  12 ingr

Avokadosoppa

av Alexandra Pascalidou
  •  20 min
  •  5 ingr

Vildhare från Vimmerby

av Alexandra Pascalidou
  •  10 ingr

Granatäppelsallad

av Alexandra Pascalidou
  •  10 ingr

Makaronilåda

av Alexandra Pascalidou
  •  13 ingr

Potatissallad med gremolata

av Ulrika Jisland, Anna Jonassen
  •  10 ingr
  •  9 ingr

Coleslaw

av Tea Stjärne
  •  6 ingr

Rostade grönsaker

av Ernst Kirchsteiger
  •  10 min
  •  12 ingr

Salsa Fresca

av Christian Hellberg
  •  8 ingr