Foto: Johan Lindskog

Ugnsrostade grönsaker


4

Den här grönsaksfesten är ett av mina återkommande paradnummer i köket.

Varje gång jag tillagar den piffar jag upp den med något nytt. Häromsistens valde jag sötpotatis istället för vanlig potatis och innan rätten lämnade ugnen strödde jag på lite fårost som fick smälta över grönsakerna. Välj säsongens primörer eller ta det du har i skafferiet.

Under tillagningen ger jag Melina en morot att knapra på. Det här är min Briamvariant.

Rätten kan också tillagas i kastrull. Då blir den lite såsigare och ingredienserna smälter ihop och korsbefruktar varandra. Utmärkt att servera till exempelvis bulgur.

Alexandras special! Variera lite hur du vill med de grönsaker som finns hemma. Jag tar ofta cocktailtomater, zucchini och rödbetor – det mesta blir delikat i ugnen.

  • 3 st morötter
  • 1-2 st palsternackor
  • 4 st gula eller röda lökar
  • 0.5 st kålrot, ca 200 g
  • 1 bit rotselleri, ca 200 g
  • 1 st purjolök
  • 2 st sötpotatisar
  • 1 st aubergine
  • 4 st tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
  • 150 g fårost
  •   Färsk timjan, oregano, bladpersilja eller mynta att dekorera med
  •   Pinjenötter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och ansa grönsakerna och skär dem i stora bitar och lägg på en plåt.
  3. Blanda olivoljan med pressad eller hackad vitlök, salt, peppar och timjan.
  4. Ringla över grönsakerna och blanda runt.
  5. Klicka över smöret och stek i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
  6. När halva tiden gått kan du smula över fårosten.
  7. Garnera gärna med någon färsk krydda och lite pinjenötter före servering.

Annons:

Alexandras ugnsrostade grönsaker

av Alexandra Pascalidou, Annika Hagström
  •  17 ingr

Frittar från ugnen

av Anna Lind Lewin
  •  6 ingr
  •  10 ingr

Rostade palsternackor

av Sigrid Bárány
  •  30 min
  •  4 ingr

Ugnsrostade grönsaker

av Elisabeth Johansson
  •  14 ingr
  •  12 ingr
  •  45 min
  •  22 ingr