Ugnsrostade grönsaker

Ugnsrostade grönsaker
Foto: Johan Lindskog
Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou

Ugnsrostade grönsaker

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

18 ingredienser

Den här grönsaksfesten är ett av mina återkommande paradnummer i köket.

Varje gång jag tillagar den piffar jag upp den med något nytt. Häromsistens valde jag sötpotatis istället för vanlig potatis och innan rätten lämnade ugnen strödde jag på lite fårost som fick smälta över grönsakerna. Välj säsongens primörer eller ta det du har i skafferiet.

Under tillagningen ger jag Melina en morot att knapra på. Det här är min Briamvariant.

Rätten kan också tillagas i kastrull. Då blir den lite såsigare och ingredienserna smälter ihop och korsbefruktar varandra. Utmärkt att servera till exempelvis bulgur.

Alexandras special! Variera lite hur du vill med de grönsaker som finns hemma. Jag tar ofta cocktailtomater, zucchini och rödbetor – det mesta blir delikat i ugnen.

Ingredienser

portioner
  • 3 morötter
  • 1-2 palsternackor
  • 4 gula lökar (eller rödlök)
  • 0,5 kålrot [ca 200 g]
  • 1 bit rotselleri [ca 200 g]
  • 1 purjolök
  • 2 sötpotatisar
  • 1 aubergine
  • 4 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
  • 150 g fårost
  • färsk timjan, oregano, bladpersilja eller mynta att dekorera med
  • pinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och ansa grönsakerna och skär dem i stora bitar och lägg på en plåt.
  3. Blanda olivoljan med pressad eller hackad vitlök, salt, peppar och timjan.
  4. Ringla över grönsakerna och blanda runt.
  5. Klicka över smöret och stek i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
  6. När halva tiden gått kan du smula över fårosten.
  7. Garnera gärna med någon färsk krydda och lite pinjenötter före servering.