Chikin Nanban - friterad kyckling med Nanban och Tartarsås

Chikin Nanban - friterad kyckling med Nanban och Tartarsås
Foto: TV4

Chikin Nanban - friterad kyckling med Nanban och Tartarsås

Av: Åke Nordgren

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

35 min

En härlig asiatisk rätt med två smakrika såser som garanterat inte smakar svenskt.

Ingredienser

portioner
  • 3 kycklingbröstfiléer (eller lårfilé)
  • ägg
  • vetemjöl
  • olja, till friteringen
  • 8 msk japansk soja
  • 10 msk risvinäger (su)
  • 12 msk strösocker
  • 1 msk ketchup
  • 0,25 lök, skivad
  • 1 morot
  • 1 bit färsk ingefära
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 0,5 gul lök
  • 1 inlagd gurka (eller smörgås gurka)
  • 5 msk majonnäs
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • peppar
  • persilja

Gör så här

  1. Koka äggen och hacka i bitar, hacka lök och gurkan i bitar. Blanda majonnäs, ketchup, senap och citronjuice i en skål.
  2. Rör ner ägg, lök och gurka. Smaka av med salt, peppar och persilja.
  3. Blanda soja, risvinäger, strösocker och ketchup i en liten kastrull. Skiva löken, skala och skär moroten i 3-4 delar.
  4. Skala och skär den färska ingefäran i 2-3 bitar och lägg ner allt tillsammans i kastrullen.
  5. Koka upp och låt stå i 10-15 minuter på svag värme. Sila ifrån grönsakerna så att såsen blir slät.
  6. Hetta upp oljan i en wok eller liknande tills det börjar ryka lätt, 170–180 grader.
  7. Skär kycklingbrösten på längden i två bitar. Vispa äggen svagt i en skål.
  8. Vänd kycklingbitarna i lite vetemjöl och doppa dem snabbt i de vispade äggen.
  9. Lägg ner dem i den varma oljan (170-180 grader) i cirka 3 minuter, eller tills de blivit gyllenbruna.
  10. Ta upp och doppa snabbt i Nanbansåsen och låt sedan rinna av på hushållspapper.
  11. Skär kycklingen på diagonalen i tunna skivor och lägg upp snyggt på tallriken och häll lite Nanbansås över.
  12. Lägg en sträng Tartarsås över kycklingen. Servera gärna mer Tartarsås i en skål bredvid för den som vill ha mer.