Het spansk linsgryta med chorizo

Het spansk linsgryta med chorizo
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Het spansk linsgryta med chorizo

16 ingredienser

30 min

Serveras med västerbottencrostini gjort på färskt surdegsbröd.

Dryck
Till rätten passar Azabache Reserva (85245)
Ett vin med toner av russin, choklad och röda bär. En vaniljton som balanserar upp kryddigheten i chorizon samt en medelmjuk strävhet som kommer att harmonisera med sältan i västerbottencrostinin.

Och brevid vinet ska det vara iskallt bubbelvatten!

Marcus från Stockholm lagade också
New York-style guacamoletartar
Chokladmousse

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 morötter
  • 0,5 chilifrukt
  • 500 g krossade tomater
  • 8 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 dl röda linser
  • 2 chorizokorvar
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • citron, saft
  • grekisk yoghurt, till servering (eller turkisk yoghurt)

Tillbehör

  • surdegsbröd
  • Västerbottensost

Gör så här

  1. Hacka vitlök och chili.
  2. Skär rödlöken i skivor och moroten och chorizon i slantar.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Hetta upp en kastrull med olja och fräs vitlök och rödlök.
  5. Tillsätt morötter, chili och chorizo och fräs på ytterligare en stund.
  6. Tillsätt vatten, krosssade tomater, hönsbuljong och linser och låt koka i ca 15 min.
  7. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

Tillbehör

  1. Servera soppan med varm toast på surdegsbröd och västerbotttenost på.