Nationaldagstårta

POPULÄRT
Nationaldagstårta
Foto: TV4

Nationaldagstårta

Av: Maria Oskarsson

Från: Förkväll

13 ingredienser

Nationaldagstårtan som vann tävlingen Sverigetårtan i Förkväll.

Ingredienser

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 250 g färska jordgubbar
  • 1,5 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g marsipan
  • blå och gul hushållsfärg
  • 50-75 g mörk choklad
  • 150 g färska jordgubbar

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
  5. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
  6. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
  7. Ta bort pappret som kakan gräddats på.
  8. Låt kakan kallna under en långpanna.

Fyllning

  1. Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda dem med sockret.
  2. Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna.
  3. Bred blandningen över kakan och rulla ihop.

Garnering

  1. Vispa grädden och bred över tårtan.
  2. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan.
  3. Jämna till kanterna med en kniv.
  4. Färga resten av marsipanen.
  5. Smält chokladen i vattenbad eller mikro.
  6. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen.
  7. Garnera tårtan med jordgubbarna och band av marsipan.