Naimas mjukkakor


1h 50 min

Enkla, mjuka kakor som passar både till mat och frukost. Receptet räcker till 5 kakor.

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 14 dl rågsikt
  •   vetemjöl eller rågsikt till utbakningen
  1. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Häll ner smörblandningen i en bakmaskin och smula ner jästen. Rör runt tills jästen är upplöst och tillsätt sedan salt och sirap.
  3. Sätt igång matberedaren och tillsätt lite av mjölet i taget, tills degen är smidig. Ibland behöver man inte tillsätta allt vetemjöl, så var uppmärksam!
  4. Låt degen vila under bakduk i 45 minuter, vänd sedan ut den på ett bakbord och dela den i fem delar.
  5. Kavla ut varje del till en rund kaka, 15-20 centimeter i diameter.
  6. Lägg kakorna på bakplåtar täckta med bakplåtspapper, lägg bakdukar över och lämna för jäsning i ungefär 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250-275 grader.
  7. Nagga kakorna efter jäsningen och grädda dem högt upp i ugnen i 3-4 minuter var. Låt dem kallna under bakduk.

Annons:

Liknande recept

Min goda Formfranska

av Leila Lindholm
  •  2h
  •  12 ingr

Hasselnötsbröd

av Anna och Fanny Bergenström
  •  11 ingr
  •  9 ingr

Mjukt tunnbröd

av Alexandra Zazzi
  •  50 min
  •  8 ingr

Det fina saffransbrödet

av Anna och Fanny Bergenström
  •  13 ingr

Våffeltårta

av Erik Fröderberg
  •  10 ingr

Prinsesstårta

av Malin Landqvist
  •  22 ingr
  •  12 ingr