5 sorters kakor på en deg

5 sorters kakor på en deg
Linnea Seidel profilbild NY
Linnea Seidel profilbild NY

5 sorters kakor på en deg

17 ingredienser

1 h

Med den här enkla degen kan du baka fem olika sorters kakor, smart eller hur? Låt oss fresta med kanelkakor, polkagriskakor, chokladsnurror, pepparkaksnittar eller saffranskakor med vit choklad!

Ingredienser

portioner styck

Deg

  • 500 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt

Kanelkakor

  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk strösocker

Saffranskakor

  • 100 g vit bakchoklad
  • 0,25 g saffran
  • strössel (till dekoration)

Polkagriskakor

  • 3 droppar pepparmintsolja
  • 100 g vit bakchoklad
  • polkagrisar

Chokladsnurror

  • 1 msk kakao

Pepparkakssnittar

  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här

Deg

  1. Skär smöret i små kuber.
  2. Blanda i socker och sirap tills sockret börjar gå in i smöret.
  3. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och salt.
  4. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg.
  5. Väg upp degen och dela den i fem delar som väger lika mycket.

Kanelkakor

  1. Forma en femtedel av degen till ca 20 runda bollar.
  2. Tryck till varje boll med en gaffel två gånger så att du får ett fint rutmönster.
  3. Strö kanel och socker över varje kaka.
  4. Grädda på 180 grader i ca 10 minuter.

Saffranskakor

  1. Finhacka den vita chokladen.
  2. Blanda ner chokladen och saffran i en femtedel av degen.
  3. Forma degen till en avlång rulle, plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Skär rullen i 0,5 cm tunna kakor.
  5. Grädda kakorna på 180 grader i ca 10 minuter.
  6. Strö fint strössel över de nygräddade kakorna. Tryck till strösslet lite så det fastnar.

Polkagriskakor

  1. Banda en femtedel av degen med pepparmintsolja.
  2. Forma degen till en avlång rulle, plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
  3. Skär rullen i 0,5 cm tunna kakor.
  4. Grädda kakorna på 180 grader i ca 10 minuter.
  5. Låt kakorna svalna helt.
  6. Smält chokladen och krossa polkagrisarna.
  7. Doppa ena halvan av kakan i den vita chokladen och strö över krossade polkagrisar.
  8. Låt stelna helt.

Chokladsnurror

  1. Dela en femtedel av degen i två delar.
  2. Smaksätt den ena delen med kakao och blanda väl.
  3. Kavla ut den ljusa degen till en rektangel på ett bakplåtspapper.
  4. Kavla även ut den smaksatta degen på ett eget bakplåtspapper till en lika stor rektangel.
  5. Placera den ljusa kakdegen ovanpå den med chokladsmak. Rulla ihop till en tight rulle.
  6. Låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
  7. Skär rullen i 0,5 cm tunna kakor.
  8. Grädda på 180 grader i ca 10 minuter.

Pepparkakssnittar

  1. Blanda en femtedel av degen med pepparkakskrydda och kanel.
  2. Forma degen till två avlånga rullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Platta till rullarna och tryck ut längderna med hjälp av fingrarna.
  4. Grädda på 180 grader i ca 10 minuter.