Varm inkokt lax med senapscrème och rostad amandinepotatis

Varm inkokt lax med senapscrème och rostad amandinepotatis
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Varm inkokt lax med senapscrème och rostad amandinepotatis

13 ingredienser

40 min

En fräsch och god rätt som passar lika bra till vardags som till middagsbjudningen.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé

Lag:

  • 1 l vatten
  • dill
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 msk salt

Rostad amadinepotatis:

  • 6 potatis Amandine
  • 1 förp steklök
  • solrosolja

Senapscrème fraiche:

  • 1 tsk senapspulver
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • apelsinskal
  • persilja, till dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och skala löken. Rippla lite olja över, krydda med vitpeppar och kör dem i ugnen i 20 minuter.
  2. Skär laxen benfri och skär den i tärningar, ca 2 cm på var sida.
  3. Koka upp lagen – vatten, salt, citronsaft och dillstjälkar.
  4. Ta ur dillstjälkarna och lägg i laxen och sjud någon minut, dra sedan kastrullen åt sidan.
  5. Blanda honung, crème fraiche, senapspulvrer och apelsinskal. Smaka av med salt. Prova styrkan på crèmen och späd om man så önskar med lite mer crème fraiche.
  6. Ta ut potatisen och strö på rikligt med persilja.
  7. Servera laxen ljummen med senapscrèmen och den rostade potatisen.