Gräddbullar med hallon

Gräddbullar med hallon
Foto: TV
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Gräddbullar med hallon

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

9 ingredienser

30 min

Receptet på hallonbullar räcker till cirka 10-12 personer.

Gräddbullarna går utmärkt att förvara i frysen.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

  • 1 dl äggvita [3 st]
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 gelatinblad (eller gelantin)
  • Frystorkade hallon och jordgubbar, från ett förp Kellogsflingor, krossade
  • 8-10 smörgåsrån
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk matolja
  • Sikta i lite kakao om det blir för rinnigt

Gör så här

  1. Vispa äggvitorna, sockret och vaniljsocker med hjälp av en elvisp, det ska bli marängstyvt.
  2. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
  3. Krama sedan ur dem och smält dem försiktigt i en panna.
  4. Krossa de frystorkade bären i en plastpåse så det blir ett fint pulver.
  5. Använd en mixerstav om de är sega.
  6. Ta lite av marängvispet och rör ner i det smälta gelantinet för att temperera det.
  7. Häll sedan över allt i den övriga marängsmeten.
  8. Vänd ner det försiktigt och ordentligt och blanda sedan ned bärpulvret.
  9. Häll fyllningen i en spritspåse med ca 1,5 cm spritsöppning.
  10. Tag ut 1-2 rånbottnar av varje smörgåsrån, ca 5 cm i diameter.
  11. Det går utmärkt att stansa ut dessa med ett glas.
  12. Tryck sedan ut marängsmeten till en topp eller ”mumsmumsformad” boll på varje rånbotten.
  13. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
  14. Rör ned oljan för att göra den lite rinnigare.
  15. Doppa gräddbullarna, vrid dem i slutet och skaka lätt så överflödig choklad rinner av.
  16. Doppa eller strö topparna med kokos innan de ställs in i kylen och stelnar till.