Petit choux med chokladfluff

Petit choux med chokladfluff
Foto: TV4

Petit choux med chokladfluff

Av: Annika - Enköping

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Liten chokladfluffylld bakelse serveras med len vaniljglass och sommarplockade smultron.

Ingredienser

portioner

Petit-choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg

Chokladfluff, (ganasch)

  • 1 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 msk osaltat smör

vaniljglass

  • 4 msk glass

Garnering

  • 1 dl smultron eller hallon
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Petit choux

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Koka upp vatten och tillsätt matfettet.
  3. Låt fettet smälta och få ett uppkok.
  4. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens kanter.
  5. Smöret får inte krypa ut.
  6. Ta kastrull från värmen och låt smeten svalna.
  7. Tillsätt ett ägg i taget och rör minst 5 minuter mellan varje ägg så att smeten blir luftig.
  8. Detta är viktigt då petit chouxerna ska bli fluffiga under gräddningen.
  9. Spritsa ut smeten på plåten, det ska bli cirka 15 stycken.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  11. Öppna inte luckan under första 15 min av gräddningen, de är känsliga för drag.
  12. Låt sen svalna på galler.

Chokladfluff

  1. Hacka chokladen till tryffeln
  2. Koka upp grädde, och honung.
  3. Häll det över den hackade chokladen.
  4. Mixa med en visp eller en stavmixer och tillsätt sedan smöret.
  5. Stoppa ner smeten i en engångsspritspåse och låt stelna i kyl.

Servering

  1. Skär snitt i petitchouxer och spritsa i chokladfluffet.
  2. Skeda upp glass.
  3. Sikta florsocker över och strö över smultron.