Vitlöksgratinerade blåmusslor

Vitlöksgratinerade blåmusslor
Foto: TV4

Vitlöksgratinerade blåmusslor

Av: Jimmy - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 min

Snudd på lyxrätt med smaker från det stora blå.

Vintips från Jimmy
Bouchard Aîne & Fils Chardonnay art nr 82534, 72 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Blåmusslor bas

  • 1 kg blåmusslor, färska eller frysta
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin, + 1 dl vatten

Blåmusslor röra

  • 3-4 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 1 dl persilja, hackad
  • 2 msk ströbröd
  • 1-2 msk citron, pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Gör så här

Blåmusslor bas

  1. Värm ugnen till 225-250 grader.
  2. Tina frysta musslor.
  3. Borsta eller skrapa skalen rena på de färska musslorna och dra bort eventuellt ”skägg”.
  4. Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna.
  5. Ifall de inte stängs är de döda och ska inte ätas.
  6. Skölj musslorna väl.
  7. Skala löken och hacka den.
  8. Smält smöret i en rymlig gryta.
  9. Fräs löken och koka upp.
  10. Lägg i musslorna och häll i vin och vatten.
  11. Koka musslorna på hög värme tills de öppnat sig, i cirka 5 minuter.
  12. Släng musslor som inte har öppnat sig.
  13. Häll av vätskan och låt musslorna svalna lite.
  14. Ta bort den ena skalhalvan på musslan och lägg halvan med musslan kvar på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form.

Blåmusslor röra

  1. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda i löken, persiljan, ströbrödet, pressad citron, salt och peppar.
  4. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar efter behag.
  5. Fördela sedan röran på musslorna.
  6. Strö över parmesan och gratinera på grill i ugnen i cirka 7-10 minuter.
  7. Lägg upp på fat och servera.