Födelsedagsbrownies

Födelsedagsbrownies
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Födelsedagsbrownies

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

10 ingredienser

Riktigt chokladstinna och saftiga brownies. Med en tunn, lite spröd yta och krämigt inre smälter de i munnen. /Malin Landqvist

Har man inte en sprits kan man hälla chokladen i en tjock plastpåse med ovikt hörn.

Strö över 1 dl salta jordnötter innan kakan gräddas. De salta, knapriga nötterna mot den lena, söta kakan är fantasiskt gott. Till jul är det gott att tillsätta pepparkakskrydda i smeten.

Se fler recept från

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 200 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 1 dl muscovadosocker, ljust
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • vit bakchoklad, till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en form som är ca 20x30cm.
  3. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  4. Bryt den mörka chokladen i bitar i sin förpackning (så slipper man alla smulor).
  5. Smält smöret, lägg i vaniljfröna och chokladen tills den smälter.
  6. Vispa ägg, muscovado- och strösocker riktigt luftigt i en bunke.
  7. Blanda de torra ingredienserna.
  8. Rör ner chokladsmöret och de torra ingredienserna i äggvispet och rör med lätt hand till en jämn smet.
  9. Fördela smeten jämnt i formen.
  10. Grädda mit i ugnen i cirka 15 minuter.
  11. Den ska vara "tungt gungig", inte alls genomgräddad.
  12. Låt svalna helt.
  13. Smält den vita chokladen.
  14. Låt den svalna lite så är den lättare att spritsa.
  15. Klipp ett ytterst litet hål och spritsa chokladen över kakan.